« Terug naar het overzicht

Meer concurrentie op hypotheekmarkt nodig

Geplaatst op: 19 augustus 2013

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verkent de mogelijkheden om de marktwerking op de hypotheekmarkt te verbeteren. Ook wordt in gesprekken met de Europese Commissie over de herstructurering van SNS Reaal kritisch gekeken naar de consequenties van het prijsleiderschapsverbod. Dat schrijft minister Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen.

De minister antwoordt, mede namens de ministers voor Wonen en Rijksdienst en Economische Zaken, op vragen van de PvdA over het rentebesluit van de ECB en op vragen van de PVV over het prijsleiderschapsverbod.

De PvdA wilde weten hoe het besluit van Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog lange tijd laag te houden, in Nederland zal uitpakken. De minister antwoordt: “Het is aan aanbieders zelf om te bepalen of en in welke mate zij het eventuele voordeel van lage financieringskosten doorberekenen middels een lagere hypotheekrente. Verder kunnen de totale omvang van de hypotheekportefeuille op de balans, strategische doelstellingen en concurrentie afwegingen van invloed zijn op het prijsbeleid van aanbieders. Een gezonde en goed werkende hypotheekmarkt vergroot de kans dat middels concurrentie druk op de prijzen ontstaat.” Capaciteitsrestricties en een gebrek aan toetreding zijn volgens de minister de belangrijkste redenen waarom de marges op Nederlandse hypotheken de afgelopen jaren zijn gestegen. “Het kabinet heeft verschillende maatregelen genomen om deze belemmeringen weg te nemen. Bovendien is de ACM een studie gestart naar mogelijkheden voor verbetering van de marktwerking in de bancaire sector, waaronder de hypotheekmarkt. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan de toetredingsmogelijkheden op de markt.”

De PVV wilde weten wat de minister gaat doen om het door Brussel opgelegde prijsleiderschapsverbod aan te pakken, volgens de partij één van de belangrijkste oorzaken van het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De minister antwoordt: “Een prijsleiderschapsverbod dient te voorkomen dat oneigenlijk voordeel wordt behaald als gevolg van staatssteun en dat daarmee de markt wordt verstoord. Een nadeel van een prijsleiderschapsbeperking is dat de concurrentie kan worden beperkt. Het prijsleiderschapsverbod voor ING op de Nederlandse markt liep op 16 november 2012 ten einde. Het prijsleiderschapsverbod voor Aegon liep op 15 juni 2011 ten einde. Derhalve geldt alleen voor ABN Amro nog een prijsleiderschapsverbod. Zoals ik eerder heb aangegeven neem ik het concurrentieaspect van het prijsleiderschapsverbod mee in de lopende gesprekken met de Europese Commissie over ondermeer de herstructurering van SNS Reaal.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu