« Terug naar het overzicht

Maximale termijn voor betaling adviesnota twee jaar!

Geplaatst op: 21 augustus 2012

Consumenten die na 1 januari 2013 de kosten van advisering over een complex product gespreid willen betalen, krijgen daarvoor een maximale termijn van twee jaar, zo laat minister De Jager (Financiën) weten naar aanleiding van de Wijzigingswet financiële markten 2013 die maandag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Gespreide betaling van advies- en distributiekosten zal worden beschouwd als krediet zonder rente of kosten, waarvoor de adviseur geen vergunning nodig heeft. “Bij algemene maatregel van bestuur zal worden bepaald dat indien de financiëledienstverlener adviseert de aflossing van het krediet ten behoeve van de advies- en distributiekosten over twee jaar mag worden gespreid. Deze beperkte termijn wordt voorgesteld om de uitzondering niet onnodig ruim te maken en het risico op overkreditering te minimaliseren”, aldus de minister in een toelichtende nota. “Voor het aflossen van het krediet ten behoeve van de distributiekosten, waarbij niet tevens sprake is van advies, is geen maximumtermijn vastgesteld omdat het vaak gaat om relatief kleine bedragen. De betalingstermijn voor deze distributiekosten kan gelijk zijn aan de looptijd van het product.”

De hypotheekfabriek is van mening dat ongeacht de versoepelde financieringsmogelijkheden voor de kosten van de advies- en bemiddelingsvergoeding er uiteindelijk toch sprake is van voorfinanciering terwijl de overheid het afsluiten van kredieten juist sterk ontmoedigd. 

Door het uitzonderlijk lage bemiddelingstarief van De Hypotheekfabriek zal er van gespreide betaling vrijwel geen sprake zijn. 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu