« Terug naar het overzicht

Massaal verzet tegen nieuwe hypotheeknormen

Geplaatst op: 6 december 2014

Er is massief verzet tegen de nieuwe hypotheeknormen voor consumenten van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en andere brancheorganisaties bestoken Den Haag om de aanscherping van tafel te krijgen. Huizenkopers mogen volgend jaar weer minder geld lenen. De norm gaat in één klap met 5 tot 8% naar beneden; het verschil kan afhankelijk van het inkomen oplopen tot vele duizenden euro’s.

Tot verbijstering van makelaars, bouwers en andere op de woningmarkt actieve spelers heeft minister Blok (Wonen) dit advies zonder slag of stoot overgenomen.

Aanpassingen woningmarkt slecht voor herstel

Het is lastig te voorspellen wat de woningmarkt in 2015 gaat doen. Een aantal verstrekkende maatregelen vormen een bedreiging voor het herstel. Vergeleken met deze maand kan na de jaarwisseling bijna iedereen minder lenen voor een huis, zegt Vereniging eigen huis.

Leennorm aangescherpt

Maar volgend jaar wordt de hypotheekbranche weer bedolven onder een waslijst aan maatregelen waardoor het positivisme snel kan omslaan. Zo worden per 1 januari 2015 de leennormen voor hypotheken aangescherpt. Vooral voor mensen met een inkomen tot circa € 27.000 bruto per jaar kunnen dan minder lenen. Een half jaar later wordt de NHG-grens met € 20.000 verlaagd naar € 245.000.

Niet te voorspellen

In veel gemeenten verdwijnt de Starterslening. Ook vervalt per per 31 december aanstaande de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling. Ten slotte daalt het maximale hypotheekbedrag naar 103 % van de woningwaarde, stijgt het bijtellingstarief van het eigenwoningforfait en neemt het maximumtarief voor de hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens met een halve procentpunt af. Hoe deze veranderingen uitpakken voor de woningmarkt, is moeilijk te voorspellen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu