« Terug naar het overzicht

Marktherstel koopwoningen zet zich voort

Geplaatst op: 31 januari 2014

Het herstel van de markt voor bestaande koopwoningen heeft zich in het vierde kwartaal van 2013 voorgezet. De aantallen nieuwe hypotheken en transacties laten voor het derde opeenvolgende kwartaal een stijgende lijn zien. Volgens De Hypotheekfabriek kan het huidige eerste kwartaal van 2014 wel eens het beste eerste kwartaal van de afgelopen jaren gaan worden.

In het vierde kwartaal van 2013 is door het Kadaster bijna 36.000 transacties geregistreerd. De stijging ten opzichte van het vorige kwartaal is ook niet geheel vanuit het seizoeneffect te verklaren. Het broze eerste herstel lijkt zich dus voort te zetten”, het Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder NHG), Bureau Kredietregistratie, Centraal Bureau voor de Statistiek, Hypotheken Data Netwerk.

Het aantal NHG transacties

In het vierde kwartaal van 2013 is het aandeel hypotheken met NHG in het totaal aantal transacties van bestaande koopwoningen (58%) kleiner dan in het vorige kwartaal (68%); de aanscherping van de kostengrens per 1 juli 2013 begint klaarblijkelijk door te werken. Het aandeel ligt daarmee op het niveau van eind 2009; de periode voordat de maximale kostengrens in twee stappen werd verruimd.

BKR

Het aantal huishoudens met een betalingsachterstand ligt volgens de gegevens van de BKR met bijna 92.000 kredietnemers in het derde kwartaal 2013 (recentere gegevens zijn niet beschikbaar) hoger dan in het tweede kwartaal van 2013. Toch blijft dit een kleine fractie van alle uitstaande hypotheken. Het aantal huishoudens per kwartaal dat de betalingsachterstand inloopt, blijft constant rond de 14.000 huishoudens. Er zijn ruim 18.500 nieuwe betalingsachterstanden bijgekomen in het derde kwartaal van 2013.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu