« Terug naar het overzicht

Makelaarscourtage bij scheiding lager

Geplaatst op: 17 juli 2018

De consumentenvoorwaarden voor makelaars worden op 1 september aangepast. Over de taken van makelaars zijn nu branchebreed heldere afspraken gemaakt die begrijpelijk en makkelijk leesbaar zijn opgeschreven. Maar ook bijzondere situatie zoals echtscheiding en overlijden zijn straks beter geregeld.
De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO hebben hierover overeenstemming bereikt. “Na een periode van tien jaar waren de algemene- of consumentenvoorwaarden van makelaars toe aan een grondige herziening”, stellen de partijen in een korte toelichting.
In de nieuwe voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren. Vaktermen en juridisch jargon worden zoveel mogelijk vermeden.
Tijdens de verkoop van een huis kan zich een bijzondere situatie voordoen. Daarover zijn nieuwe afspraken gemaakt. Bij overlijden van de opdrachtgever kunnen de erfgenamen volgens de nieuwe voorwaarden besluiten wat ze willen doen: de verkoopopdracht intrekken of de verkoop van de woning met dezelfde makelaar voortzetten. Nieuwe afspraken over de courtage zijn dan niet nodig en er is geen sprake van extra kosten.
Als na een echtscheiding een van beide partners alsnog in het te koop staande huis wil blijven wonen, dan heeft de makelaar volgens de nieuwe voorwaarden recht op de helft van de courtage. Belangrijke voorwaarde is dat beiden partners ook voor de helft eigenaar van de woning zijn.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu