« Terug naar het overzicht

Lage hypotheekrente verrast economen

Geplaatst op: 6 juli 2018

De economen van ABN Amro verwachten dat de gemiddelde prijs van woningen dit jaar met 8,5% zal toenemen. Eerder gingen zij nog uit van 8%. Voor 2019 verwachten de economen zelfs een prijsstijging van 7%. Dat is fors hoger dan de 5% waar zij eerder rekening mee hielden.
In de nieuwe Woningmarktmeter schrijven de economen er rekening mee te houden dat de rente waarschijnlijk langer op een laag niveau blijft. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in 2018 en 2019 nog meer dan aanvankelijk werd aangenomen.
Hoewel de algehele verwachting is dat de rente op termijn gaat stijgen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid wil normaliseren, houden de economen er rekening mee dat de ECB hier vanwege de lage inflatie alle tijd voor gaat nemen. Maar ook een reeks tegenvallende, internationale conjunctuurcijfers, de hernieuwde twijfels over Italië en de toegenomen dreiging van een mondiale handelsoorlog, waren belangrijke redenen om de renteramingen naar beneden bij te stellen.
De lage rente, een toename van het reëel besteedbaar inkomen – ondanks het gegeven dat de loonontwikkeling in het algemeen nog achterblijft – en de aanhoudende krapte op de woningmarkt, gaven de economen bij elkaar opgeteld voldoende aanleiding om de eerder aangenomen prijsramingen te verhogen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu