« Terug naar het overzicht

Koopwoningen goedkoper, toch minder verkocht

Geplaatst op: 23 juli 2013

Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 8,5 procent goedkoper dan in hetzelfde kwartaal van 2012.

De prijsdaling was het grootst bij vrijstaande woningen. Ook zijn er dit kwartaal aanzienlijk minder woningen verkocht dan een jaar geleden, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijsdaling geldt voor alle woningtypen. Vrijstaande woningen werden 10,4 procent minder waard, gevolgd door twee-onder-een-kapwoningen met 9,2 procent. Appartementen en tussenwoningen hebben met een daling van ongeveer 7,5 procent het minst aan waarde ingeleverd.

In de maand juni waren bestaande koopwoningen 9,6 procent goedkoper dan dezelfde maand een jaar eerder. De huizenprijzen lagen in juni op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 21 procent.

In het tweede kwartaal wisselden 22.111 woningen van eigenaar. Dat is ruim een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 34.628 woningen werden verkocht. De verkopen van hoek- en tussenwoningen zijn met 40 procent het sterkst gedaald. Bij de overige woningtypen varieerde de terugloop in het aantal transacties van 37 procent voor twee-onder-een-kapwoningen tot 29 procent bij appartementen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu