« Terug naar het overzicht

Kledingkeuze bepaald het eind van de crisis

Geplaatst op: 13 augustus 2012

De lengte van rokken wordt al bijna een eeuw lang als indicator van het economische klimaat gebruikt. Nu lange modellen helemaal trendy zijn, kunnen we het ergste vrezen voor onze bankrekening. De toekomst ziet er gelukkig beter uit.

De lengte van rokken zijn nu zelfs langer dan tijdens de economische crisis van 1929, ondekten economische deskundigen. Sterren als Victoria Beckham, Katie Holmes en Rihanna wordt regelmatig gespot in rokken die tot onder de knie of zelfs tot de enkels komen. De laatste keer dat de zogeheten maxirok in was, was in de jaren ’90 toen de inflatie 15 procent bedroeg.

In de jaren ’60, toen de minirok werd uitgevonden, nam de economie een vlucht. Toen waren modellen van 45 centimeter de norm. Nu zie je overal lange rokken, zowel bij dure designermerken als in de etalage van H&M.

Betere tijden

Gelukkig ziet de toekomst er rooskleuriger uit, aangezien de rokken weer korter worden. Het onlinemagazine Business Insider vergeleek de lengte van de wintercollectie van vorig jaar met die van dit jaar. Daaruit blijkt dat die van 35,05 steeg naar 44,38. Hoe hoger de index, hoe korter de rokjes en dus volgens economische theorieën, hoe beter het gaat op de financiële markten.

Theorie

Econoom George Taylor was de eerste die verband legde tussen het economische klimaat en de lengte van rokken. Dames uit de gegoede klasse kozen vroeger voor kortere rokken om hun duurdere onderkledij te tonen in vergelijking met moeilijke tijden waarin ze lange jurken droegen om hun goedkope kousen te verbergen.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu