« Terug naar het overzicht

Klant betaalt ook bij Rabo altijd voor advies! Conclusie: De Hypotheekfabriek is en blijft de voordeligste.

Geplaatst op: 15 mei 2013

Het no cure, no pay model van de Rabobank is definitief van de baan. Vanaf 17 juni betaalt de klant altijd voor advies. Klanten betalen apart voor het afsluiten van het product. De tarieven zijn verlaagd, een standaard hypotheekadvies kost € 1.680, dat was in het oude model €1.750. Zelfwerkzaamheid wordt straks minder riant beloond.

Vandaag presenteerde de Rabobank het nieuwe advieskostenmodel aan alle lokale banken. De oude werkwijze die eind vorig jaar werd geïntroduceerd ging uit van no cure no pay: klanten betaalden alleen voor advies als ze een financieel product afnamen. Vanaf 17 juni betaalt de klant altijd voor advies. Kosteloos oriënteren kan wel. Volgens een woordvoerder zal dat in de regel om één gesprek gaan. “Dat is ook wel zo efficiënt. Maar in theorie zou de oriëntatiefase twee gesprekken in beslag kunnen nemen. Het gaat erom dat in die gesprekken geen advies wordt gegeven maar dat het gaat om wat de bank voor de klant kan betekenen.” Oriëntatie houdt de deur naar advies open, vindt de Rabobank. “Het oude model was ingegeven door de wens om advies laagdrempelig te houden en te voorkomen dat klanten toevlucht zoeken tot execution only. Daar zijn we nog steeds zorgelijk over, maar we hopen de drempel laag genoeg te houden.”

Tarieven omlaag

Doordat no cure, no pay van de baan is heeft de Rabobank niet langer te maken met klanten die wel geld kosten, maar uiteindelijk niet sluiten. Daardoor dalen de kosten voor het advies. Voor een standaard hypotheekadvies betekent dat een verlaging met € 70 naar € 1.680 (€ 1.750). Het tarief voor starters gaat van € 1.450 naar € 1.380. In de oude situatie kregen klanten € 600 korting als ze zelf voorbereidende werkzaamheden verrichtten. Ze betaalden dan € 1.150. Dat bedrag stijgt naar € 1.230. Voor starters stijgt het ‘zelfdoentarief’ van € 850 naar € 930. “Sinds 1 januari kunnen klanten zelf online een dossier samenstellen. Dat scheelt ons tijd, maar de besparing is toch wat minder dan we hadden verwacht. Nu we het model aanpassen, hebben we dat bedrag dus ook bijgesteld”, zo verduidelijkt de zegsman.

Splitsen

Klanten betalen apart voor het afsluiten. Anders dan in het oude model vermeldt Rabobank nu de afsluitkosten separaat. Een standaard hypotheektraject is uit te splitsen in € 1.050 voor het advies, € 450 voor het afsluiten van de hypotheek en € 60 per afgesloten ORV of hypotheekbeschermer. “We hadden één prijs voor het hele traject. We zien echter bij concurrenten en ook in het nieuwe dienstverleningsdocument van de AFM dat splitsing steeds meer de norm wordt. Dat is ook zuiverder richting klanten”, zegt de woordvoerder.

 

Korting

De adviseurs van de Rabobank hanteren zogenoemde adviesroutes. In combinatie leveren die korting op. Wil een klant praten over inkomen voor later, dan kost een advies € 500. Maar als bijvoorbeeld tijdens een hypotheekgesprek een tweede adviesroute wordt opgestart (zoals inkomen voor later) dan kost dat tweede advies slechts € 100. Wel gelden dan gewoon de afsluittarieven per afgesloten product.

Discussie

De nieuwe werkwijze maakt een einde aan de verhitte discussie over no cure, no pay. Vanuit de branche kwam veel kritiek op het feit dat de Rabobank van de AFM extra ruimte kreeg om aan een nieuw format te werken. “De reuring daarover laat wat ons betreft de impact zien die de Rabo heeft op de financiële dienstverlening in Nederland”, zegt de woordvoerder. Het nieuwe advieskostenmodel is aan de AFM voorgelegd. “Zij hebben hier geen bezwaren tegen.” Tot 17 juni gelden de bestaande voorwaarden en tarieven. Er is een overgangsregeling. Als een advies start vóór 17 juni dan betaalt de klant de bestaande tarieven, aldus de bank.

De hypotheekfabriek

Wij hanteren een transparant en duidelijk beleid wat betreft het advies en bemiddelingstraject. U betaald bij ons een vaste prijs van € 999,- en u ontvangt daarvoor een complete begeleiding inclusief persoonlijk hypotheekadvies.

Bij anderen betaald u naast de advies en bemiddelingskosten ook nog eens voor het afsluiten van uw verzekeringen. Dit is bij De Hypotheekfabriek inclusief.

Ja, u leest het goed. Inclusief…

Uw overlijdensrisicoverzekering, woonlastenverzekering wordt door ons geregeld en u betaald daarvoor niets extra.

Overtuig u zelf en kijk eens op onze website www.dehypotheekfabriek.nl

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu