« Terug naar het overzicht

KASSA Uitzending 19 Januari 2013 : Grote prijsverschillen bij hypotheekadvies

Geplaatst op: 19 januari 2013

Sinds 1 januari 2013 moet je een hypotheekadviseur voor zijn advies en bemiddeling betalen. Daarvoor betaalde je die adviseur ook, maar waren die kosten versleuteld in de hypotheek en de verzekeringen. De geldverstrekker en de verzekeringsmaatschappij betaalden de adviseur provisie. Dat mag niet meer. Uitgebreide informatie hierover is hier te vinden.

Orientatiegesprek

Als u een hypotheek nodig heeft, moet u daarom ook anders handelen dan voorheen. Michiel Denkers is hoofd Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Hij licht dat toe in Kassa. Zijn boodschap luidt dat je als klant eerst zelf voorwerk doet. Dan bezoek je één of enkele hypotheekadviseurs voor een orientatiegesprek. In dat gesprek vertelt de adviseur wat hij voor je kan doen en wat de prijs daarvan is. Een orientatiegesprek is meestal kosteloos.

Dienstverleningsdocument maakt vergelijken gemakkelijker

Vanaf 1 juli 2013 is de adviseur ook verplicht je een dienstverleningsdocument te overhandigen, aldus Denkers. Het dienstverleningsdocument bevat een overzicht van de kosten voor financieel advies en een beschrijving van de werkzaamheden van de financieel dienstverlener. Dat moet je helpen om de financieel dienstverleners met elkaar te vergelijken. Lees hier over het dienstverleningdocument.

Kies één adviseur

Op basis van de orientatiegesprekken kies je dan de adviseur die je een hypotheekadvies vraagt. Dan gaat de teller lopen. Wat betaal je nu voor een advies? Kassa pluisde de websites uit van verschillende hypotheekadviseurs en zette de tarieven op een rij. Het vergelijken van die tarieven is trouwens niet eenvoudig. Zo heeft ING één tarief voor advies en bemiddeling en heeft bijvoorbeeld ABN Amro een tarief voor advies en een tarief voor de afhandeling. Ook heeft bijvoorbeeld de Rabobank een apart tarief voor starters en doorstromers. De Hypotheekfabriek is als onafhankelijk advies en bemiddelingsbedrijf zeer duidelijk en transparant in de tariefstelling. U betaald slechts 999 euro zoals genoemd bij aanvang van het item op TV. .

Op de website van Adfiz vindt u geen tarieven. Dit is namelijk de brancheorganisatie van onafhankelijk financieel adviseurs. Iedere adviseur stelt zijn eigen tarief vast.

Grote prijsverschillen

De prijsverschillen zijn groot. Je komt tarieven tegen vanaf  €999,- (De Hypotheekfabriek)  maar ook veel hogere bedragen. Bij de banken ben je rond €2000 kwijt voor hypotheekadvies en bemiddeling. Bij hypotheekketens De Hypotheker en Hypotheekshop ben je ruim €2800 kwijt. Paul van der Meijs, directievoorzitter van De Hypotheker en Ron Bavelaar, algemeen directeur van De Hypotheekshop, lichten in Kassa hun tarief toe. Zij vertellen onder andere dat zij voor de klant meerdere producten met elkaar vergelijken. In het tarief is ook het afsluiten van een gangbare verzekering begrepen. Hanneke Hartman is directeur van Adfiz, de brancheorganisatie van onafhankelijk financieel adviseurs. Zij verklaart het verschil in tarieven door het onderscheid in dienstverlening. “De één stopt er alleen advies in, de ander ook het afsluiten van de hypotheek en het afsluiten van een verzekering tot aan het opstellen van een totaal financieel plan. Ook kan het uurtarief variëren.”

Kwaliteit van advies

Hoe weet je of je goed geadviseerd wordt? Denkers van de AFM benadrukt in Kassa dat nu je (zichtbaar) betaalt voor advies, je ervan uit kunt gaan dat hij in jouw belang adviseert. Hij kan niet meer een hypotheek adviseren waarvoor hij de hoogste provisie ontvangt. Om te toetsen of je hypotheekadviseur je goed heeft geadviseerd kun je binnenkort op de website van de AFM ook een checklist invullen.

Kassa is ook benieuwd naar uw ervaringen met de kosten van uw advies. Houd ons op de hoogte en mail kassa(at)vara.nl om uw verhaal te vertellen.

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu