« Terug naar het overzicht

Hypotheekversoepeling roept praktische vragen op

Geplaatst op: 18 december 2012

De hypotheekvoorwaarden voor starters met perspectief op een inkomensstijging worden versoepeld. De Neprom (Vereniging van Nederlandse Projektontwikkeling Maatschappijen) plaatst echter vraagtekens bij de uitwerking van deze maatregel in de praktijk. Hoe gaan banken bijvoorbeeld beoordelen of er wel of niet zicht is op een salarisstijging?

Het kabinet verwacht dat banken door de maatregel meer maatwerk kunnen toepassen, maar tegelijk stelt het kabinet dat er objectieve informatie beschikbaar moet zijn waaruit blijkt dat de inkomensstijging binnen een redelijke termijn plaatsvindt. Deze formulering roept nog veel vragen op, aldus de Vereniging.

De ministeri├źle regeling waarin deze voorwaarden worden opgenomen, wordt eind deze week gepubliceerd, maar het lijkt niet aannemelijk dat de formulering veel concreter zal zijn dan verwoord is in de brief aan de Tweede Kamer, zo stelt de Neprom. Het is straks aan de banken om te beoordelen of de “objectieve informatie” voldoende houvast biedt over een daadwerkelijke salarisstijging. En daarna zal de AFM beoordelen of de banken de afweging op een juiste manier hebben uitgevoerd.

De praktijk zal moeten uitwijzen welke redeneringen gerechtvaardigd zijn. Betekent de nieuwe maatregel bijvoorbeeld dat wanneer je een vaste baan hebt en nog niet aan het eind van je salarisschaal zit, de periodieken in die schaal bij de hypotheekverstrekking mogen worden meegenomen? Dat zou mooi zijn. Maar voor hoeveel jonge mensen geldt dat nog dezer dagen? Of mag de redenering zijn: je bent net afgestudeerd en je hebt werk in een kansrijke sector, dus we mogen er vanuit gaan dat je salaris binnen vijf jaar met 20% zal stijgen, dus dat nemen we mee in de hypotheekverstrekking?

Volgens de Neprom is het dus nog maar afwachten hoeveel starters hiermee op zullen schieten, al is de maatregel een grote stap in de goede richting.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu