« Terug naar het overzicht

Hypotheekrente was bepalend voor stemkeuze

Geplaatst op: 25 september 2012

De VVD heeft de verkiezingen onder meer vanwege het onwrikbare standpunt aangaande de hypotheekrenteaftrek gewonnen, zo blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau TNS-Nipo. Ruim de helft van de VVD-stemmers met een hypotheek geeft toe dat het hypotheekbezit in ieder geval enige invloed heeft gehad op de uiteindelijke stemkeuze. Bij kiezers van andere partijen is dat niet het geval.

Opvallend gegeven, met het breekpunt van de hypotheekrenteaftrek van voormalig premier Balkenende bij de verkiezingen in 2010 nog in het achterhoofd: voor 84% van de CDA-kiezers speelde het al dan niet bezitten van een hypotheek geen rol in de uiteindelijke stemkeuze. Dat geldt voor bijna twee derde (63%) van de PVV-kiezers.

Het hoogste percentage huizenbezit zien we onder VVD-kiezers (75%), ChristenUnie-kiezers (73%) en CDA-kiezers (66%), het laagste onder PVV-kiezers (50%) en SP-kiezers (41%). In totaal is iets meer dan de helft (56%) van de Nederlanders (zelf, of de partner) eigenaar van een huis.

De meest voorkomende hypotheek onder huizenbezitters is de aflossingsvrije hypotheek (35%, PVV-stemmers: 49%), gevolgd door een combinatie van een aflossingsvrije/ spaar annuïteiten/ beleggingshypotheek (24%) en een spaarhypotheek (20%). Slechts weinigen geven aan een annuïteitenhypotheek (4%) of beleggingshypotheek (2%) te hebben. Omgerekend heeft 20% van de Nederlanders een aflossingsvrije hypotheek, 13% een combinatie van een aflossingsvrije/ spaar annuïteiten/ beleggingshypotheek, 12% een spaarhypotheek, 2% een annuïteitenhypotheek en 1% een beleggingshypotheek. Een op de tien huizenbezitters (11%) geeft aan geen hypotheek te hebben.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu