« Terug naar het overzicht

Hypotheekrente is melkkoe

Geplaatst op: 11 februari 2013

Huiseigenaren roepen de Tweede Kamer op om een grens te stellen aan de winsten die banken en verzekeraars behalen op hypotheekrentes. Vanwege een gebrek aan concurrentie op de markt betaalt de consument inmiddels 1,3 procentpunt te veel aan rente, aldus Vereniging Eigen Huis. De belangenorganisatie gaat morgen een petitie overhandigen aan de Tweede Kamer. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

VEH wil dat de politiek een maximum winstopslag op de hypotheekrente gaat instellen, en dat er hoge boetes komen op overtreding van dit maximum. De petitie is ondertekend door 125.000 mensen. Volgens hen berekenen banken veel hogere rentes dan nodig voor hun hypotheken, doordat de prijs niet door een gezonde concurrentie op de markt wordt vastgesteld.

Nu maar liefst drie van de vier grote banken in Nederland staatssteun genieten, is de prijsvorming enorm verstoort, legt VEH uit. Als banken staatssteun krijgen, moeten zij namelijk aan bepaalde restricties voldoen. Zij mogen bijvoorbeeld geen prijsleider meer zijn. “En waarom zou marktleider Rabobank een heel scherpe rente neerleggen als het leeuwendeel van de concurrentie daar toch niet onder mag gaan zitten?”, stelt de belangenorganisatie.

Sinds half november is het prijsleiderschapsverbod voor ING opgeheven.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu