« Terug naar het overzicht

Hypotheekregels afgezwakt, Klus-btw omlaag

Geplaatst op: 13 februari 2013

De hypotheekregels worden minder streng dan coalitiepartijen VVD en PvdA aanvankelijk in het regeerakkoord hadden afgesproken. Zo gaat de aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken van 30 naar 35 jaar. Kopers van huizen krijgen de mogelijkheid maar de helft van hun hypotheek af te lossen. Daardoor moet het voor starters op de woningmarkt makkelijker worden een huis te kopen. Dat leidt er wel toe dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken.

Mensen die hun huis willen verbouwen, zijn de komende tijd goedkoper uit. De btw op renovatie gaat een jaar lang van 21 naar 6 procent. Dat is een van de maatregelen uit het woonakkoord dat het kabinet dinsdagavond heeft gesloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

De fracties van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP schaarden zich woensdagochtend achter de woningdeal.

Volgens Vereniging Eigen Huis was het nodig dat er iets veranderde aan het beleid voor de woningmarkt. De organisatie verwacht dat bedrijven extra lucht krijgen door de afspraken.

Ook huurders profiteren van het akkoord. Zo stijgen de huren niet 9 procent, maar maximaal 6,5 procent. Huurders die er in inkomen op achteruit gaan, krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging.

De investeringscapaciteit van woningcorporaties gaat er waarschijnlijk op achteruit. De verhuurdersheffing wordt weliswaar verlaagd, maar door het akkoord zullen corporaties ook fors minder aan huurinkomsten binnenkrijgen.

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu