« Terug naar het overzicht

Hypotheeknormen in 2019 iets soepeler

Geplaatst op: 1 november 2018

De nieuwe financieringslastnormen 2019 zijn nog niet officieel bekend gemaakt maar zijn al wel terug vinden bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de Garantie. Daar wordt een interpretatie van de cijfers gegeven
Veel middeninkomens lijken in 2019 bij eenzelfde rente en ongewijzigd inkomen 2 à 2,5 % meer hypotheek te kunnen krijgen.

De meeste starters lijken weinig op te schieten met de ruimere hypotheeknormen. Alleen starters die een grote inkomenssprong weten te maken kunnen de prijsstijging van koopwoningen bijbenen. Steeds vaker moeten ouders bijspringen of haken starters af voor het vinden van een betaalbare koopwoning. De enige structurele remedie is dat er meer koopwoningen bij komen en de sterke prijsstijging afneemt.
Stijgende hypotheekrente
Als de hypotheekrente in 2019 met een paar tiende zou stijgen waardoor de maximale hypotheekruimte naar beneden gaat, en dit lijkt een redelijk waarschijnlijk scenario, dan en raakt ook weer met name de starter. De doorstromer is minder kwetsbaar, doordat die veelal profiteert van de overwaarde, die de laatste jaren is gecreëerd door de snelle stijging van de huizenprijzen. Wel zien we dat steeds minder doorstromers in aanmerking komen voor NHG door de stijging van de huizenprijzen. Dat heeft ook gevolgen voor hun hypotheekrente, omdat je zonder NHG een renteopslag betaalt van een paar tiende.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu