« Terug naar het overzicht

Hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten

Geplaatst op: 14 maart 2014

De hypotheekrente is momenteel laag. Dit biedt kansen om de maandlasten te verlagen door uw hypotheek over te sluiten. Wat zijn uw mogelijkheden?

Hypotheekrente historisch laag

De actuele hypotheekrente, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast, is sinds 2009 niet zo laag geweest als nu. U zou haast jaloers worden op starters die nu hun hypotheekrente kunnen vastleggen. Toch heeft u ook de mogelijkheid om uw hypotheekrente te verlagen.

Hypotheek oversluiten

U kunt uw hypotheekrente opnieuw vastleggen door uw hypotheek over te sluiten. Daarvoor sluit u een nieuwe hypotheek waarmee u de oude hypotheek aflost. Hier zitten een aantal haken en ogen aan.

•De bank rekent een boeterente omdat u het oude hypotheekcontract verbreekt. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de looptijd.

•Ook zijn er kosten verbonden aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek (o.a. advies- en notariskosten).

De moeite waard

In veel gevallen is oversluiten de moeite waard. Wanneer u de oversluitkosten heeft terugverdiend, gaat u direct besparen. Ook zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Laat vrijblijvend berekenen of oversluiten voor u voordelig is.

Extra lage rente

Oversluiten is nog eens extra interessant wanneer u een lage hypotheek heeft in verhouding tot de woningwaarde (overwaarde). U valt dan mogelijk in een lagere risicoklasse. Dit betekent dat u een lagere rente kan bedingen bij de bank. Deze rente is in veel gevallen zelfs lager dan de NHG-rente. De kosten voor deze garantie zijn dan overbodig.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu