« Terug naar het overzicht

Huren duurder dan kopen

Geplaatst op: 6 augustus 2014

De hypotheekrente blijft dalen. Ook als de rente afgesloten wordt voor een periode van tien jaar, zijn hypotheken van rond de 3 procent mogelijk.

Daar gaat de renteaftrek ook nog eens van af

Het betekent dat kopen op dit moment (veel) voordeliger is dan huren, zeker voor de mensen die geen recht hebben op huurtoeslag. De huurtarieven zijn per 1 juli net weer verhoogd met 4 tot soms zelfs 6 procent. De lage hypotheekrentes zijn mogelijk omdat de Europese Centrale Bank (ECB) het banken mogelijk maken heel goedkoop geld te lenen. Dat voordeel geven ze nu in toenemende mate door aan de woningkopers.

Volgens de Geldgids van de Consumentenbond gaan de banken daar overigens nog niet ver genoeg in en zouden ze nog steeds fors verdienen aan hypotheken. Het kan dus nog lager

Dat de hypotheekrente nog lager kan blijkt wel in Duitsland, waar de hypotheekrente nog enkele tienden van procenten lager ligt. Maar daar staat tegenover dat Nederlanders bij Duitse banken niet meer dan 75% van hun woningwaarde kunnen financieren. Nederlandse banken gaan tot 104 %. Overigens heeft het gemak waarmee banken aan geld kunnen komen, ook nadelen voor de consument. Daardoor is de spaarrente ook erg laag.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu