« Terug naar het overzicht

Huizenprijzen schieten omhoog

Geplaatst op: 15 januari 2016

Door de aantrekkende woningmarkt begint in steeds meer gemeenten krapte in het aanbod van te koop staande woningen te ontstaan. Ook buiten de Randstad wordt het lastig om een nieuwe woning te krijgen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de woningverkopen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Na een wat moeizaam derde kwartaal, zette de verkoop in de laatste drie maanden van vorig jaar met 40.148 geregistreerde transacties een stevige eindsprint in. Dat is 15% meer dan in dezelfde periode uit 2014.

In het vierde kwartaal van 2015 is de gemiddelde huizenprijs met 1,8% gestegen tot €227.000, waardoor de vooruitgang in het gehele jaar op 5% uitkwam. Voor dit jaar voorziet de makelaarsvereniging een voortgaande stijging.

De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten in geheel 2015 in totaal 142.237 woningen. Tegenover 2014 is dit een toename van 21,7%. Huizenverkopers hoeven ook steeds minder lang te wachten voor zij de sleutels aan een nieuwe eigenaar kunnen overhandigen. Met een gemiddelde van 102 dagen (bijna 3,5 maand) is de verkooptijd van een woning vorig jaar met 17% gedaald. De transactieprijs ging tegelijkertijd met 5% omhoog.

Woningtekort

De hogere verkoopprijzen wijzen op een groeiende krapte op de woningmarkt. Op het dieptepunt van de crisis konden kopers nog kiezen uit 25 tot 30 woningen. Inmiddels is dit geslonken tot tien. Met name appartementen zijn gewild.

Vooral in de grote steden stijgen de prijzen door het afnemende aanbod. Amsterdam is hierin koploper. Daar schoten de prijzen het afgelopen jaar met ruim 17% omhoog. Maar ook in Utrecht, Eindhoven, Leiden, Breda, Rotterdam en Groningen is het inmiddels lastig om een woning te kopen.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu