« Terug naar het overzicht

’Huizenprijzen niet te voorspellen’

Geplaatst op: 19 juni 2013

Banken zijn de afgelopen jaren niet in staat gebleken betrouwbare voorspellingen over de ontwikkeling van de huizenprijzen te doen. Dat stelt adviesbureau Woningmarktcijfers.nl na een onderzoek en analyse van de prognoses die de Rabobank vanaf eind 2008 heeft gepubliceerd.

De Rabobank start zijn kwartaalvoorspellingen doorgaans halverwege het jaar met de voorspelling voor het jaar daarna. Elk kwartaal worden de prognoses bijgesteld. Als de lijn van startpuntvoorspelling tot eindpunt in de grafiek horizontaal verloopt, is sprake van een goede voorspelling. De grafiek toont echter grote schommelingen, met verschillen die tot tien procent oplopen.

Eind 2008, toen de crisis in de VS begon, sprak de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank de verwachting uit dat de huizenprijzen in Nederland ook wel eens met 30% konden dalen. De economen van die bank zagen die daling vooralsnog niet.

Bij de andere banken is het niet veel beter, zo stelt het adviesbureau voor de woningmarkt. ,, In 2006 was er een econoom van de ABN AMRO bank die halverwege het jaar voorspelde dat de huizenprijzen in 2006 met 4% zouden dalen, terwijl er op dat moment sprake was van een prijsstijging van 4%. Over het gehele jaar kwam de prijsstijging uiteindelijk uit op 6%.”

De voorspellingen van andere banken vertonen geen schokkende afwijkingen. Woningmarktcijfers.nl beschouwt de prognoses van de Rabobank, die hier onlangs mee stopte, dan ook als illustratief voor de gehele sector.

Onvoorspelbare factoren

Dat banken er geregeld naast zitten, komt volgens Woningmarktcijfers.nl doordat sommige factoren die de huizenprijzen bepalen niet of nauwelijks in te schatten zijn. Zoals het consumentenvertrouwen, dat een van de belangrijkste indicatoren is of het beter of slechter gaat met de woningmarkt

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu