« Terug naar het overzicht

Huizenkoper neemt meer risico’s

Geplaatst op: 30 juni 2016

Consumenten nemen steeds meer risico’s bij het kopen van een huis. Zo kopen ze vaker een huis zonder ontbindende voorwaarden of zonder eerst onderzoek te laten doen naar de verborgen gebreken, waardoor ze in de problemen komen.

In de eerste vijf maanden van dit jaar verleende DAS juridische bijstand bij geschillen tijdens de aan- en verkoop van huizen in 620 dossiers. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 490. Dat er nu meer huizen worden verkocht, verklaart de stijging van 27 % maar deels.

Huizenkopers krijgen steeds meer vertrouwen, vooral door de lage rente en de stijgende huizenprijzen. Door het positieve sentiment neemt de kooplust toe en is het steeds vaker dringen in de strijd om dat felbegeerde huis.

Door de toenemende druk op de woningmarkt kan een gehaaste beslissing verkeerd uitpakken en kunnen grote problemen ontstaan.”

Kopers hebben een onderzoeksplicht wanneer ze een woning willen aanschaffen.

Gebreken die bij de bezichtiging ontdekt kunnen worden, kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd en komen voor rekening van de koper.

En wie heeft geboden zonder ontbindende voorwaarden en de financiering niet rond krijgt, kan achterblijven met een aanzienlijke boete of zelfs op straat komen te staan als de eigen woning al verkocht is.

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu