« Terug naar het overzicht

Huizengekte op oude peil

Geplaatst op: 19 augustus 2015

Na acht jaar de verkoopgekte op de huizenmarkt terug. Consumenten zien het weer zitten en makelaars, adviseurs en banken draaien overuren.

De laatste jaren hielden consumenten de hand op de knip

In juli registreerde het Kadaster 18.422 verkochte woningen. Dit is 33 procent meer dan vorig jaar. Het aantal verkopen is zo weer terug op het niveau van voor de crisis, toen er nog weinig paniek en zorgen waren bij huizenkopers en -bezitters.

Vertrouwen

Oorzaken van de almaar stijgende huizenverkoop zijn het grotere consumentenvertrouwen, fors gedaalde prijzen en de lage hypotheekrente. Er worden nu wellicht bijna evenveel huizen verkocht als in juli 2007, maar toen lagen huizenprijzen in veel regio’s al gauw 20 % hoger.

Ook was een rentepercentage van 5,5 procent voor tien jaar vast toen erg normaal, terwijl je nu minder dan de helft hiervoor betaalt. Ondanks aangescherpte hypotheeknormen zijn huizen dus veel goedkoper geworden, en dat geeft de huizenkoper moed.

Financieringskosten

Naast het feit dat de hypotheekrente fors lager is als voor de crisis, heeft ook het provisieverbod zijn steentje bijgedragen aan de toename van het aantrekken van de markt. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek moet nu door de klant rechtstreeks aan de adviseur worden betaald terwijl dit vroeger verborgen zat in de producten. Dit geeft de consument een goede vergelijkingstool en men ziet dat de prijzen voor advies en bemiddeling nogal kunnen verschillen. Een opvallend effect hiervan is dat sommige adviseursbedrijven in de maand juli een absolute topmaand hebben gedraaid terwijl andere bedrijven op spreekwoordelijke vakantie konden.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu