« Terug naar het overzicht

Huizenbezitters lossen massaal af

Geplaatst op: 18 september 2014

Huizenbezitters halen alles uit de kast om van hun hypotheekschuld af te komen. Steeds meer mensen lossen tussentijds af, merken de banken.

Bij mensen is inmiddels het besef geland dat de huizenprijzen niet alleen maar kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen. Zij willen met het extra aflossen zorgen dat de waarde van hun hypotheek lager komt te liggen dan de waarde van het huis.     Ze willen vooral af van die restschuld.

Zekerheid, zekerheid en nog eens zekerheid. Het is waar woningbezitters het meest naar snakken: financieel sterker worden. En dat is precies de reden waarom consumenten nu zo hard bezig zijn om van hun hypotheeklast af te komen.

Opdat de maandlasten omlaag gaan, of omdat het een stuk aantrekkelijker is dan het geld tegen een lage spaarrente op de bank te laten staan, of omdat huiseigenaren minder kopzorgen hebben over een restschuld, mochten ze willen óf moeten verhuizen.

Ook de groep met een volledig aflossingsvrije hypotheek – die eigenlijk alleen rente betalen maar niet hun schuld aflossen, komt inmiddels in actie.

Voor de crisis vond bijna niemand het een probleem om een hoge hypotheekschuld bij de bank te hebben. Het voelde niet als een schuld. Door de jarenlange daling van huizenprijzen hebben mensen een soort onheilsgevoel gekregen. Hun huis is onder water komen te staan en daar willen ze vanaf.

Dat merken ook de banken. Zij zien een duidelijke mentaliteitsverandering bij hun klanten, blijkt uit een rondgang. Volgens een maandelijks onderzoek van ING, dat vandaag naar buiten komt, overweegt nu een kwart van de woningbezitters om op zijn hypotheek af te lossen, terwijl een maand geleden nog een op de vijf zei dat te willen. Inmiddels heeft een op de drie huiseigenaren al een tussentijdse aflossing gedaan.

Besef

Bij mensen is inmiddels het besef geland dat de huizenprijzen niet alleen maar kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen. Zij willen met het extra aflossen zorgen dat de waarde van hun hypotheek lager komt te liggen dan de waarde van het huis.

Volgens het onderzoek van ING blijkt verder dat starters en koopwoningbezitters nog een flinke stijging van de huizenprijzen verwachten.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu