« Terug naar het overzicht

Huishoudens houden te weinig geld achter de hand

Geplaatst op: 27 november 2012

Zo’n 20% van de huishoudens heeft geen enkele financiële buffer en nog eens 20% heeft een buffer van minder dan 2000 euro. Dit is te weinig. Iedereen zou minstens 3550 euro aan spaargeld moeten hebben.

Dit staat in het onderzoek ‘Een referentiebuffer voor huishoudens’ dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ING heeft uitgevoerd. Het Nibud heeft berekend dat een alleenstaande minstens 3550 euro achter de hand moet hebben, onafhankelijk van het huishoudinkomen. Een echtpaar 4000 euro en een gezin met twee kinderen 5000 euro.

Dit bedrag is bedoeld voor de vervanging van de minimale noodzakelijke inventaris, zoals een televisie, koelkast of wasmachine. Hierbij is geen rekening gehouden met het inkomen en levensstijl. Heeft een huishouden bijvoorbeeld ook een auto, dan zou dat bedrag hoger moeten zijn. Toch komt 40% van de huishoudens niet aan dat minimale bedrag van 3550 euro.

Zo’n 15% van de huishoudens spaart niet. En 12% heeft zelfs helemaal geen spaarrekening, Het Nibud ziet in het onderzoek dat het voor lage inkomens erg moeilijk is om te sparen. Het kost velen al moeite om rond te komen waardoor er geen geld over blijft om apart te zetten. Toch raadt het Nibud iedereen, ook lage inkomens, aan om geld apart te zetten op een aparte (spaar)rekening.

De meeste huishoudens (40%) sparen onregelmatig, als er geld overblijft of wisselende bedragen. Een kwart spaart een vast bedrag per maand. Gemiddeld leggen deze vaste spaarders 9% van hun maandinkomen iedere maand apart. Het zijn vooral huishoudens met een koopwoning en een inkomen hoger dan 3000 netto per maand die structureel sparen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu