« Terug naar het overzicht

Huiseigenaren en hoge inkomens de dupe in Rutte 2

Geplaatst op: 27 oktober 2012

Huizenbezitters en mensen met hogere inkomens worden flink getroffen door het nieuwe kabinet van VVD en PvdA. Rutte en Samsom hullen zich nog in stilzwijgen, maar uit de uitgelekte plannen blijkt vooralsnog dat de laagste inkomens worden ontzien.

Dat schrijft het AD. De onderhandelingen zijn nog gaande, maar het wordt steeds meer duidelijk hoe ze de enorme bezuinigingen van minimaal 15 miljard euro willen invullen. Volgens bronnen wordt de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen beperkt. Dit gaat al per 2014 in. De aftrek wordt dan elk jaar met 0,5 procent verminderd.

Vooral huizenbezitters met een hoge lening en een inkomen van twee keer modaal of meer worden hierdoor getroffen. In de hoogste belastingschijf daalt de hypotheekrenteaftrek met kleine stapjes van 0,5 procent in 28 jaar van 52 naar 38 procent. Het levert de schatkist naar verluidt 770 miljoen euro op.

Zorgtoeslag

Ter compensatie gaat het belastingstelsel ook op andere terreinen op de schop, bevestigen bronnen. VVD en PvdA willen de hoogste schijf van de inkomstenbelasting op termijn verlagen van 52 naar 49 procent. De derde schijf zou al in 2014 van 42 naar 38 procent gaan. Mensen met midden- en lage inkomens houden daardoor meer geld over. Daar staat echter weer tegenover dat 5 miljoen mensen hun zorgtoeslag verliezen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu