« Terug naar het overzicht

Huiseigenaren betalen maandelijks 200 euro te veel

Geplaatst op: 16 september 2012

Banken houden de hypotheekrente kunstmatig hoog en maken daarover onderlinge afspraken. Een huiseigenaar betaalt daardoor gemiddeld 200 euro per maand te veel. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). De banken noemen de beschuldiging ‘volstrekte onzin’.

 

De VEH baseert de beschuldiging op een eigen onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Daaruit blijkt dat de rente op de hypotheken gemiddeld een procentpunt te hoog is. ‘Ze vragen 4,7 procent voor tien jaar vast, terwijl 3,7 procent voldoende is,’  De banken zouden daarmee jaarlijks vele miljarden aan onrechtmatige inkomsten binnenhalen.

De klacht dat banken te hoge rentes rekenen voor een hypotheek, speelt al jaren. In 2010 deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek naar de tarieven van de hypotheekrente. Maar de onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor prijsafspraken.

Toen de NMa in 2010 het onderzoek aankondigde, zag je dat de banken hun winstmarge direct verlaagden. Dat bleef zo gedurende het onderzoek. Toen de NMa in 2011 aankondigde dat ze niets hadden gevonden, liepen de marges direct weer fors op. Dat is afgesproken werk tussen de banken.’

Maar volgens de banken is er geen sprake van afspraken. ‘Wij zijn altijd heel transparant over onze tarieven. Wij linken de hypotheekrente aan de spaarrente. Je ziet dat het verschil tussen die twee heel constant is,’ zegt de Rabobank. Ook ABN Amro ontkent dat er afspraken zijn.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu