« Terug naar het overzicht

Herstel huizenprijzen en huizenmarkt in gang gezet

Geplaatst op: 22 april 2013

De prijzen van koopwoningen zijn in maart voor de tweede maand op rij gestegen. De prijs ging in maart met 0,1 procent omhoog na een eerdere stijging met 1,2 procent in februari, zo blijkt maandagmorgen uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de grote hypotheekketens en De Hypotheekfabriek zien voor het eerst sinds lange tijd het aantal aanvragen voor een adviesgesprek stijgen.

De stijging van de huizenprijzen lijkt verband te houden met de ‘verkoopgolf’ van eind 2012. Veel  woningzoekenden kochten toen nog snel een huis om te kunnen profiteren van de soepeler regels voor hypotheekrenteaftrek, die per 2013 zijn aangescherpt. Ten opzichte van vorig jaar daalden de huizenprijzen in maart met 7 procent. In februari was dat nog 8,3 procent. Vergeleken met augustus 2008 bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent.

De hypotheekketens zien voor het eerst sinds lange tijd het aantal aanvragen voor een adviesgesprek stijgen. De twee grootste ketens van hypotheekadviseurs krijgen voor het eerst sinds lange tijd meer klanten op bezoek die informatie willen over de koop van een huis. De ketens geven aan dat de afgelopen drie weken het aantal aanvragen voor een adviesgesprek licht stijgt. De hypotheekfabriek ziet het aantal adviesaanvragen ook toenemen waarbij opgemerkt word dat deze stijgende lijn reeds vanaf januari is ingezet.

Het positieve signaal van de hypotheekadviesketens komt op een moment dat de markt zich op een dieptepunt bevindt. In het eerste kwartaal zijn volgens cijfers van de NVM slechts 17.500 woningen verkocht. Dat waren er in het eerste kwartaal van 2008 nog twee keer zo veel. De NVM liet onlangs weten signalen te zien dat de markt de bodem heeft bereikt. Zo is de verkooptijd van een gemiddelde woning voor het eerst sinds de crisis gestabiliseerd. Ook dalen de huizenprijzen minder snel dan vorig jaar.

Begin februari kwam het Woonakkoord tot stand tussen de regering en enkele oppositiepartijen, met daarin afspraken over hypotheekvormen en renteaftrek. Doel was duidelijkheid te verschaffen aan de huizenkopers.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu