« Terug naar het overzicht

Helft winkeliers in financiële nood

Geplaatst op: 23 september 2012

Bijna de helft van de Nederlandse winkels verkeert in grote problemen. De economische crisis en jarenlange lastenverzwaringen hebben tienduizenden bedrijven naar de rand van de afgrond geduwd. Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland vandaag in het AD. Als er niets gebeurt, zullen duizenden bedrijven het loodje leggen

Met uitzondering van de levensmiddelensector gaat het dramatisch in de detailhandel. Bloemisten, boekhandels, woninginrichters, allemaal merken ze de gevolgen van de crisis harder dan ooit. De consument besteedt minder, maar de ondernemer krijgt jaarlijks wél te maken met lastenverhogingen. ‘In het Kunduz-akkoord gaan de lasten opnieuw met 9 miljard euro omhoog. Daar ben ik helemaal klaar mee,’ zegt Biesheuvel.

De invoering van de forensentaks dreigt duizenden bedrijven over het randje te duwen, waarschuwt MKB-Nederland. Maar ook de banken zijn volgens hem medeveroorzaker van de problemen. Die verstrekken nauwelijks nog kredieten aan ondernemers.

Ondernemers die willen stoppen, komen voor een extra probleem te staan: zij kunnen hun bedrijf of bedrijfspand bijna niet kwijt. ‘Er is weinig vraag naar bedrijven. En als er al een koper is, krijgt die vaak zijn financiering niet rond,’ zegt Biesheuvel.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu