« Terug naar het overzicht

Grote groei hypotheekoversluitingen

Geplaatst op: 21 januari 2016
Vanwege de lage rente sluiten veel Nederlanders hun hypotheek over.
Het aantal mensen dat kiest voor de tot voor kort populaire rentevaste periode van 6 tot 10 jaar is meer dan gehalveerd. Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen twee jaar afloopt, omdat de boete die ze aan hun huidige geldverstrekker moeten betalen dan niet meer zo hoog is.
Ook kiezen steeds meer huizenkopers voor een langere rentevaste periode. De groeiende populariteit van langere rentevaste periodes komt voort uit een combinatie van factoren. Nu de hypotheekrente tot het laagste niveau ooit is gedaald, kiezen steeds meer mensen er voor deze voor een langere tijd vast te leggen. Maar ook liggen de rentepercentages van de verschillende rentevaste periodes – 6 tot 10 jaar en 11 tot 20 jaar – veel dichterbij elkaar.
Hierdoor kiezen meer mensen ervoor de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Door de komst van nieuwe hypotheekaanbieders hebben consumenten bovendien meer keuze. Het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning is in het laatste kwartaal van 2015 licht gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal in 2014. Eind 2014 was er een piek door de strengere regelgeving die vanaf 1 januari 2015 van kracht was. Veel mensen wilden nog voor die tijd hun hypotheek rond hebben.
De daling van de maximale leennorm van 103 naar 102% vanaf 1 januari 2016 leidt er toe dat consumenten nog kritischer worden over de kosten die advies en hypotheekbemiddeling kost. 1% minder financieringsruimte zorgt er immers voor dat er meer spaargeld moet worden ingebracht.
De Hypotheekfabriek
Sinds de aanpassing van de maximale leensom naar 102% zien wij een enorme toeloop doordat ons tarief in 2016 ongewijzigd laag blijft en de consument nog meer profiteert van ons lage advies-en bemiddelingstarief van slechts € 999,-.
© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu