« Terug naar het overzicht

Grote behoefte aan koopwoning

Geplaatst op: 5 januari 2013

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens wil eigenlijk verhuizen naar een ander huis, maar worden belemmerd in dit voornemen doordat hun oude huis niet verkocht raakt, de hoge huren die men niet wil of kan betalen en de hypotheek voor een (eerste of volgende) koopwoning die niet rondkomt.

Uit het onderzoek blijkt dat de wens om groter te wonen de belangrijkste reden is om te willen verhuizen (34%). De behoefte aan een rustiger/veiliger woonomgeving en een woning met een tuin vormen andere belangrijke redenen om te willen verhuizen (beide in 18% van de gevallen). De wens om kleiner en/of goedkoper te wonen leeft bij een kleinere groep (resp. 17 en 14%). Terugval in het inkomen wordt minder vaak als reden genoemd om kleiner of goedkoper te gaan wonen. Dit is het geval bij pensionering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Andere redenen om te verhuizen zijn o.a. de wens om gelijkvloers te wonen (17%), om dichter bij voorzieningen te wonen (7%) en de behoefte aan een aangepaste woning (5%).

De koopsector wordt hard getroffen door de crisis. Toch blijft een koopwoning favoriet onder de potenti├źle verhuizers. De voorkeur gaat bij 43% uit naar een koopwoning en bij 37% naar een huurwoning. Bij 20% komen beide in aanmerking. Van degenen die nu voor een huurwoning kiezen, geeft 54% als reden aan dat men op dit moment niet kan kopen. De voorkeur voor een koopwoning is dus latent zeer groot, maar door de crisis minder manifest. In de gloriedagen van de woningmarkt ging bij 60 tot 65% de voorkeur uit naar een koopwoning.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu