« Terug naar het overzicht

Groot tekort aan betaalbare woningen

Geplaatst op: 10 maart 2014

Op dit moment heeft Zuid-Holland een tekort aan 50 duizend betaalbare koop- en huurwoningen voor eenverdieners en starters, meldt de Volkskrant. Op termijn moeten er 200 duizend nieuwe huizen komen.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde van wonen en ruimtelijke ordening pleit voor meer nieuwe woningen voor huishoudens met één inkomen. Er is een groeiend tekort aan koophuizen tot 170 duizend euro en huurwoningen tot 650 euro.

Door de crisis is de woningbouw teruggevallen. Particulieren stelden de koop van een huis uit; corporaties konden minder investeren. Het aantal inwoners van Zuid-Holland stijgt nog wel, maar er is steeds minder vraag naar dure vinexwoningen voor tweeverdieners. ‘Toch domineren op tekentafels nog te vaak plannen voor grote eengezinswoningen en dure kavels.’

De projectontwikkelaars verwerpen die analyse. ‘Onderzoek naar de woningbehoefte laat keer op keer zien dat er in Zuid-Holland grote vraag is naar ontspannen woonmilieus: groen stedelijk, dorps en landelijk’, schrijft de directeur van de koepel Neprom in reactie op de nieuwe Visie Ruimte en Mobiliteit. Gemeenten, corporaties en bouwers moeten onderling afspraken maken over de woningbouw. Lukt dat niet, dan grijpt Zuid-Holland in.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu