« Terug naar het overzicht

Geen kartelvorming op Nederlandse hypotheekmarkt

Geplaatst op: 18 april 2013

Als gevolg van de crisis dienen banken hun buffers te vergroten. Die hogere buffers worden betaald door woningeigenaren, zo blijkt uit onderzoek van de nieuwe Autoriteit Consument en Markt (ACM). Van kartelvorming is echter geen sprake.

“Uit berekeningen van de ACM blijkt nu dat de winstmarges van de banken op verstrekte hypotheken na de kredietcrisis in 2008 zijn gestegen. Dit betekent voor een consument die na de crisis een hypotheek afsluit van bijvoorbeeld 200.000 euro, de hypotheeklasten met 40 tot 123 euro bruto per maand hoger zijn”, aldus De Hypotheekfabriek. De ACM bevestigt dan ook dat het versterken van de balansen van de Nederlandse banken de consument geld kost.

Volgens de ACM  wordt de rekening van de kredietcrisis voor een flink deel op het bord van de woningbezitter gelegd, die “dubbel opdraait voor de grote risico’s die de meeste banken hebben genomen en die hebben geleid tot de mondiale kredietcrisis. Immers, behalve de verhoogde hypotheekrente hebben alle belastingbetalers ook al miljarden betaald voor het redden van de banken, toen een aantal op omvallen stond.”

Aanleiding voor de ACM-studie was het vertrek van spelers als BNP Paribas op de Nederlandse hypotheekmarkt waardoor consumenten minder keuzes hebben. SNS Reaal zette vanwege eigen problemen een rem op de hypotheekverstrekking. De ACM stelt bovendien vast dat banken steeds terughoudender zijn met het verstrekken van hypotheken en verhogen de rente om te voorkomen dat ze teveel hypotheekaanvragen krijgen. Er zijn volgens de ACM echter geen aanwijzingen voor kartelvorming. De ACM gaat nog wel onderzoeken waarom er geen nieuwe toetreders op de Nederlandse hypotheekmarkt komen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu