« Terug naar het overzicht

Geen hogere rente voor “ onderwater hypotheek”

Geplaatst op: 3 januari 2014

Honderdduizenden woningbezitters kunnen niet overstappen naar een andere bank, omdat hun inkomen is gedaald of hun huis minder waard is dan de openstaande lening. In zulke gevallen mag de nieuwe bank overstapers weigeren.

Het goede nieuws is dat deze woningbezitters in deze gevallen bij hun eigen bank soms niet slechter af zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De bank van de huizenbezitter maakt aan het eind van de rentevaste periode geen nieuwe risicobeoordeling. Een lager inkomen of een lagere waarde van het huis hebben daardoor geen invloed op de hoogte van de rente.

Overstap

Bij een overstap maakt de nieuwe bank wel een risicobeoordeling op basis van het huidige inkomen en de huidige waarde van het huis. Dat kan er toe leiden dat de nieuwe bank de lening weigert te verstrekken. De ACM constateert dat banken hier verschillend mee omgaan, waardoor er onduidelijkheid ontstaat. De ACM wil dat er op dit punt duidelijkheid komt.

De Hypotheekfabriek

Wij zijn het eens met de constatering dat sommige banken coulant omgaan met  renteherzieningen maar wij constateren wel een enorme toename van klanten die problemen ondervinden bij het intern wijzigen van de hypotheekvorm en de omgang en regels die gehanteerd worden bij beleggingspolissen. Dit vraagt vaak een grondige financiële analyse en hiervoor heeft de bank vaak geen tijd en mankracht.

Wij horen regelmatig dat klanten weken moeten wachten op antwoord en dit kan eenvoudig worden voorkomen door te kiezen voor het onafhankelijk intermediair.

Bij ons is de responstijd altijd binnen 24 uur en de klant weet dan direct wat er mogelijk is, of juist niet mogelijk is, aldus een woordvoerder.

 

 

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu