« Terug naar het overzicht

Fors minder woningen verkocht in januari

Geplaatst op: 18 februari 2013

Waar er eind 2012 nog veel woningen verkocht werden, is begin 2013 de woningmarkt stil gevallen. Er werden in januari 6260 woningen verkocht, 11.6 procent minder dan een jaar eerder en maar liefst 63,9 procent minder dan in december.

De daling is waarschijnlijk grotendeels te verklaren doordat woningkopers sinds januari alleen nog in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als ze een hypotheek nemen waarbij ze annuïtaire aflossen. Volgens het Kadaster is er in januari sowieso vaak sprake van een terugval.

Vrijstaande woningen

Alle soorten woningen werden minder verkocht ten opzichte van januari 2012, maar de daling was het grootst bij vrijstaande woningen. Daarvan werden er 29,1 procent minder verkocht. Ten opzichte van december was hier zelfs een daling van 72,8 procent te zien.

Alleen Flevoland positief

In het grootste deel van Nederland werden minder woningen verkocht. Alleen in Flevoland zijn er bijna 10 procent meer woningen verkocht dan in januari 2012. De grootste daling in woningverkopen was te zien in de provincie Utrecht (29,5 procent).

Het aantal executieveilingen nam in januari juist wel toe. Er werden 220 veilingen gehouden, ten opzichte van 149 in januari vorig jaar.

Reactie makelaars

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) onderkent dat het slecht gaat op de woningmarkt, maar wijst er wel op dat deze cijfers enigszins in perspectief geplaatst moeten worden. Het Kadaster registreert de transacties van een koopwoning pas op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). Dat vindt soms wel eens drie maanden later plaats dan de ondertekening van de koopakte. Het kan dus goed zijn dat er bij de in januari geregistreerde huizen ook woningen zitten die al in oktober zijn verkocht, aldus de NVM. De makelaarsorganisatie komt in april met eigen cijfers over de woningmarkt.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu