« Terug naar het overzicht

Forensentaks van de baan

Geplaatst op: 1 oktober 2012

Het woon-werkverkeer blijft waarschijnlijk toch onbelast. VVD en PvdA willen nog deze week een alternatief presenteren voor de bezuiniging van 1,3 miljard euro op de reiskostenvergoeding. De zeer omstreden forensentaks lijkt daarmee van de baan.

Dat bevestigen bronnen rond de formatiegesprekken tussen VVD en PvdA. Miljoenen mensen die van en naar hun werk afreizen dreigden volgend jaar zo’n 50 tot 70 euro per maand duurder uit te zijn door de bezuiniging. Nu krijgen werknemers 19 cent per gereisde kilometer belastingvrij vergoed. De vakbonden, werkgeversorganisaties, ANWB en NS, die al weken actie voeren tegen de forensentakes, lijken nu toch hun zin te krijgen. 

Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom zullen vandaag nog spreken over het alternatieve plan. VVD en PvdA gaven allebei al voor de verkiezingen aan dat ze van de heffing af willen. ‘We zitten nu samen aan tafel en kunnen het terugdraaien,’ aldus een ingewijde.

Gat

De precieze financiering is nog onduidelijk. Door het wegvallen van de taks dreigt een gat te vallen van 1,3 miljard tot maximaal 1,5 miljard euro in de begroting voor 2013. Het is de vraag of beide partijen dat gehele bedrag willen compenseren. Door iets meevallende cijfers is dat niet strikt noodzakelijk.

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de begroting tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. ‘Dat is het logische moment om een alternatief te presenteren,’ aldus een bron.

Het terugdraaien van de forensentaks is een eerste test voor de formatiebesprekingen tussen VVD en PvdA. Beide partijen zijn zeer positief gestemd over het verloop van de onderhandelingen. Het terugdraai-en van de heffing zou daar een bewijs van zijn.

 

© 2023 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu