« Terug naar het overzicht

FNV ziet niets in hypotheek aflossen met pensioenpremie

Geplaatst op: 19 december 2013

Vakcentrale FNV zegt ‘ronduit geschrokken’ te zijn van het kabinetsvoorstel om werknemers de kans te geven hun hypotheek extra af te lossen met pensioenpremie.

“Hiermee wordt het pensioen van deelnemers, dat toch al onder druk staat, door grootschalige afkoop volledig op het spel gezet”, meldt de FNV.

Volgens de vakbond profiteren vooral banken van de regeling omdat zij meer aflossing krijgen op hun uitstaande hypotheken. Ook huiseigenaren van wie het huis ‘onder water’ staat, een situatie waarbij een woning minder waard is dan de afgesloten hypotheek, lossen met deze regeling eerder hun hypotheek af waardoor banken minder risico lopen op wanbetaling.

Pensioenakkoord

In het woensdag gesloten pensioenakkoord van coalitiepartners VVD en PvdA en oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66, bekijkt het kabinet de haalbaarheid en uitvoerbaarheid om je huis af te betalen met je pensioenpremie. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het pensioenakkoord.

Dit moet huishoudens meer bestedingsruimte geven waardoor de consumptie aansterkt, een belangrijke aanjager van de economie. Lagere hypotheeklasten moeten een lager pensioen compenseren.

Maar de FNV gelooft hier niet in. “Pensioendeelnemers dreigen niet alleen een te laag, maar ook een onzekerder pensioen te krijgen”, aldus de bond. Zij dringen er bij het kabinet op aan de sociale partners te betrekken bij de uitvoerbaarheidstoets.

Het kabinet informeert uiterlijk in maart volgend jaar de Tweede Kamer hierover.

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu