« Terug naar het overzicht

Financiën gaat hypotheeknormen bepalen

Geplaatst op: 12 oktober 2012

Geldverstrekkers mogen binnenkort niet meer bepalen hoeveel huizenkopers mogen lenen. Alleen de minister van Financiën gaat dit bepalen, aldus mninister LIesbeth Spies in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Spies is de consument niet gebaat bij de onduidelijkheid die er momenteel is. Banken mogen op basis van berekeningen van het Nibud de hypotheeknormen vaststellen, maar volgens de AFM is het Nibud niet streng genoeg en zouden geldverstrekkers toch weer boetes kunnen verwachten. De minister van Financiën gaat de leennormen nu wettelijk vastleggen en zal jaarlijks een ‘onafhankelijk instituut’ opdracht geven om te kijken hoe die normen op basis van de koopkrachtontwikkeling moeten worden toegepast.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zegt dat de beslissing een positief effect zal hebben op de huizenmarkt. “Banken hebben steeds gezegd dat zij veel hypotheken niet verstrekken, omdat zij bang zijn voor boetes van de AFM. Nu er over de normen geen twijfel meer kan bestaan, kunnen er dus meer huizen verkocht worden.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu