« Terug naar het overzicht

Eisen aan banken horror voor hypotheekverstrekking

Geplaatst op: 5 oktober 2012

De nieuwe eisen en regelgeving voor Nederlandse banken is een horrorscenario voor de Nederlandse economie en de woningmarkt. Volgens onderzoek van KPMG zal de nieuwe regelgeving een krimp van 200 miljard euro op de bankenbalansen opleveren. Hierdoor komt minder (en duurder) geld beschikbaar voor kredietverlening aan bedrijven en voor hypotheekverstrekking, vrezen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Uit het onderzoek blijkt dat de noodzaak om de balans te krimpen vooral veroorzaakt wordt door de eis meer langlopende financiering aan te houden voor hypotheken. Zo’n 30 procent van de balans van een bank bestaat uit hypotheken. Omdat in Nederland de hoge hypotheekschuld niet gedekt wordt door spaardeposito’s ontstaat een probleem.

De ondernemersorganisaties constateren dat Nederland unieke is in situatie het hebben van veel lange financiering die beschikbaar is bij de pensioenfondsen. De pensioenfondsen kennen echter zo hun eigen problemen die om een oplossing vragen, aldus de ondernemingsorganisaties. “Banken moeten daarom ontlast worden van de molensteen van de financiering van langlopende hypotheken door het benutten van de pensioenbeleggingen.” Pensioenfondsen moet perspectief worden geboden door het huidige procyclische pensioencontract met het bijbehorende afstempelen en premieverzwaring te verlaten en in te ruilen voor een nieuw pensioencontract dat generatieproof en maatschappelijk houdbaar is en stabiele premies kent.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu