« Terug naar het overzicht

Eigen woning lastiger voor starters

Geplaatst op: 25 oktober 2017

Door de nieuwe regels wordt het lastiger voor starters om een woning te kopen.

De huishoudens met lagere inkomens zien in 2018 de maximale leencapaciteit dalen, terwijl zij het al moeilijk hebben op de oververhitte woningmarkt met de stijgende huizenprijzen.

Vooral starters en alleenverdieners worden de dupe van de nieuwe leennormen die vorige week werden gepresenteerd in het Nibud-rapport Financieringslastnormen 2018. Alleenverdieners met een bruto inkomen tot 50.500 euro gaan er in 2018 flink op achteruit. Ook tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot 45.000 euro zien hun leencapaciteit in 2018 dalen. Tweeverdieners met een midden- of hoger inkomen blijven stabiel of kunnen volgend jaar meer lenen.

Te rooskleurig

Volgens het Nibud kunnen huizenkopers volgend jaar meer lenen voor een hypotheek, zeker met de verwachte gemiddelde loonstijging. De Hypotheekfabriek stelt echter dat dit rooskleuriger wordt geschetst dan het in werkelijkheid is. Een berekening laat zien dat vooral voor alleenverdieners de leencapaciteit er volgend jaar op achteruit gaat. Pas als een alleenverdiener meer dan 50.500 euro verdient, blijft de leencapaciteit gelijk. Voor alleenverdieners met een lager inkomen wordt het komend jaar dus lastiger om een huis te kopen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu