« Terug naar het overzicht

Effecten van Prinsjesdag

Geplaatst op: 16 september 2014

Ruim zeven op de tien huishoudens gaan er in koopkracht op vooruit. In 2015 stijgt de koopkracht gemiddeld met een half procent.

Woningeigenaren

Woningeigenaren die hun huis laten verbouwen, profiteren een half jaar langer van het verlaagde btw-tarief op arbeid. De verruimde schenkingsvrijstelling wordt niet verlengd.

De rente van restschulden, die tot 2018 ontstaan, mag straks vijftien jaar worden afgetrokken van de belasting in plaats van tien jaar.

De verhuisregeling wordt permanent, dat betekent dat woningeigenaren met dubbele lasten deze vanaf volgend jaar maximaal drie jaar kunnen aftrekken van de belasting.

Mensen die een restschuld hebben of dubbele hypotheeklasten doordat zij hun eigen woning niet tijdig kunnen verkopen of voor een te lage prijs, kunnen de rente langer aftrekken van de belastingen. Dat betekent dat mensen die hun huis niet tijdig kunnen verkopen, de rente van hun dubbele hypotheek maximaal drie jaar kunnen aftrekken van de belasting.

Huurders

Huurders krijgen vaker te maken met een tijdelijk contract en de wooncorporaties worden aan de teugels gelegd. Maar het kabinet is ook de huiseigenaren nog niet vergeten die door de ingestorte woningmarkt in de financiële ellende zijn gekomen.

Niet werkenden

Niet-werkenden krijgen het volgend jaar financieel gezien zwaarder dan in 2014.   Daarvoor waarschuwt Nibud die koopkrachtberekeningen heeft gemaakt op basis van de miljoenennota.Bijna alle bijstandsgerechtigden hebben volgend jaar 2 tot 26 euro per maand minder te besteden, dat wordt veroorzaakt door het feit dat de bijstand niet volledig meestijgt met de lonen en prijzen.

Alleenstaande ouders krijgen 250 euro per maand minder bijstand, maar dat wordt gecompenseerd door een hoger kindgebonden budget. Dit budget is hoger voor alleenstaande ouders met twee of meer kinderen dan voor een ouder met één kind, die gaan er daarom het meest op achteruit.

Alleen huishoudens met twee of meer kinderen onder de achttien jaar in de bijstand gaan er circa 10 euro per maand op vooruit.

Gepensioneerden

Voor het eerst sinds 2010 gaan alleenstaande ouderen met enkel een AOW-uitkering of een klein pensioen erop vooruit, circa een tientje per maand. Voor andere gepensioneerden geldt dat zij 1 tot 47 euro per maand inleveren aan koopkracht.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu