« Terug naar het overzicht

Dure tijden? Maak kennis met de vrekkenclub

Geplaatst op: 19 augustus 2012

 In 1992 verscheen het eerste exemplaar van de Vrekkenkrant. Een onaanzienlijk blaadje met tips en trucs over zuinig leven, dat overigens insloeg als een bom. In die tijd was openlijk schrijven over sparen en bezuinigen taboe. We dachten toen nog dat het allemaal niet op kon…

De Vrekkenkrant ging na vijf succesvolle jaren over in het blad Genoeg. Daarnaast werden er zes boeken geschreven. Van het boekje Hoe word ik een echte vrek? werden er meer dan 30.000 verkocht. Bij herlezing nu zijn die stukjes inmiddels wel wat oubollig, maar als we destijds zo’n tip ten gehore brachten tijdens een tv-uitzending waren de kreten van het publiek niet van de lucht. Als ik bijvoorbeeld vertelde dat de kleren die ik aanhad stuk voor stuk uit de tweedehandswinkel kwamen.

 De doe-het-zelf-cursus Je geld of je leven, op weg naar financiële onafhankelijkheid is inmiddels gratis online te downloaden.

 Wat het ons bracht

Na jaren kibbelen en ruziemaken over geld, brak in de periode van de Vrekkenkrant  een periode aan van volkomen anders omgaan met geld. Er wordt een sport van gemaakt om zo zuinig mogelijk te leven en toch optimaal te genieten.

Vrekkengedachtengoed

Naast de circa 5.000 abonnees op de Vrekkenkrant kwam een flink deel van de bevolking in aanraking met onze ideeën door middel van boeken en artikelen in kranten, tijdschriften en optredens op radio en tv. En denk niet dat we alles zelf bedachten, want zo creatief waren we nu ook weer niet. We werden werkelijk overladen met tips, ervaringen en verhalen van andere zuinigerds.

 De tijden zijn veranderd

Zuinig leven is nu voor veel mensen geen vrije keuze, maar een must. En dat is iets heel anders. Als je door omstandigheden gedwongen wordt op de kleintjes te letten dan kan dat op verzet stuiten. Volkomen begrijpelijk, maar als je erin blijft hangen gaat het fout. Dan ontstaan schulden, die eerst misschien nog met een (dure) lening weggewerkt kunnen worden. Maar op den duur lukt dat niet meer, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig is er nu overal informatie te vinden over anders omgaan met geld, het is absoluut geen taboe meer. En er is hulp te krijgen als je die nodig hebt.  De Hypotheekfabriek is hier een mooi voorbeeld van. Onafhankelijke advisering tegen het laagste bemiddelingstarief van Nederland. Je betaald slechts € 999,- voor je complete hypotheekbemiddeling inclusief de aflossings- en nabestaanden voorzieningen. 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu