« Terug naar het overzicht

Door welke verzekeraar wordt uw adviseur gefinancierd?

Geplaatst op: 3 juli 2013

Door welke verzekeraar wordt uw financieel advieseur gefinancierd en zo ja, voor welk bedrag? Deze vragen gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  ongetwijfeld binnenkort stellen aan alle onafhankelijke tussenpersonen en intermediairs.

De AFM wil meer zicht hebben op de kredieten die tussenpersonen hebben opgenomen bij verzekeraars. Volgens de AFM kan de kredietverlening tot ongewenste prikkels leiden. ‘’Wij zien het risico van sturing dat van deze kredietverlening uit kan gaan’’, zegt een woordvoerder van de AFM in het Financieele Dagblad.

De kredietrelatie is er in twee vormen. De eerste zijn leningen die aan tussenpersonen zijn verstrekt voor overname van verzekeringsportefeuilles en financiering van kantoren. De tweede is de rekening-courantverhouding. De tussenpersoon gebruikt deze rekening om geïnde verzekeringspremies te stallen, die hij na een bepaalde periode doorsluist naar de verzekeraar. Wel is het de vraag in hoeverre deze leningen en rekening-courantverhoudingen de onafhankelijkheid van deze groep financiële dienstverleners beïnvloeden. Ze kunnen daarmee afbreuk doen aan de bedoeling van het provisieverbod.

De AFM is volgens het Financieele Dagblad al langer bezig een streep te halen door de geldstromen tussen verzekeraars en tussenpersonen. Daarin past ook het provisieverbod dat sinds 1 januari dit jaar geldt. Verzekeraars mogen vanaf die datum geen provisies meer uitkeren aan tussenpersonen voor nieuw afgesloten levensverzekeringen en hypotheken. De wet verbiedt de kredietverlening echter niet. Maar de kredietafspraken moeten marktconform zijn; lage rentes zijn dus verboden. De kredieten hoeven niet gemeld te worden aan de consument. Probleem is dat AFM noch DNB een overzicht heeft van de kredieten die uitstaan bij de tussenpersonen. De AFM gaat daarom binnenkort in de zelfbeoordeling die tussenpersonen elk jaar moeten invullen, hierover vragen stellen. ‘’Daarin moeten ze aangeven of ze financiering van een verzekeraar krijgen en zo ja, hoeveel dat is’’, licht een woordvoerder toe.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu