« Terug naar het overzicht

De woningmarkt stabiliseert.

Geplaatst op: 1 juli 2013

Dat betekent dat de daling van de huizenprijzen vrijwel tot stilstand is gekomen. Het aantal transacties is in het tweede kwartaal van dit jaar flink gestegen. Dat betekent dat mensen aanvoelen dat de daling van de huizenprijzen niet verder zal doorzetten. De markt kan vanaf dit punt alleen nog maar stijgen. Dit is dus het moment om een huis te kopen. Dat zegt de algemeen directeur van de ERA-makelaars in Nederland.

“Tot voor kort behoorde Nederland in Europa tot de groep kwakkelende woningmarkten, samen met onder meer Frankrijk en Portugal. De prijsdaling over 2012 was in Nederland het hoogst van de West-Europese probleemmarkten. Nog steeds is de verkooptijd van huizen lang in vergelijking met andere markten in Europa.

Echter het goede nieuws is dat de prijsdaling tot stilstand is gekomen en het aantal transacties flink gestegen is. In de aanloop hiertoe is ook duidelijk merkbaar dat de Open Huizen Route flink beter bezocht worden dan een jaar geleden. De kijkers zijn gerichter, serieuzer en actiever op zoek dan voorheen, toen men vooral vrijblijvend aan het kijken was.”

“Een stabilisatie is nog geen herstel”, waarschuwt de directeur. “Het is voor een herstel van de woningmarkt van groot belang dat de politiek en de bancaire sector zo min mogelijk ingrijpen. Het stimuleren van starters is meer dan voldoende om de markt weer in beweging te krijgen. Alle opinies, voorstellen, proefballonnen of academische voorspellingen blijken keer op keer de weerbarstige realiteit niet van tevoren te kunnen vangen. Eigenlijk omgekeerd, ze beïnvloeden de realiteit vaak negatief.”

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu