« Terug naar het overzicht

De woningmarkt komt in beweging

Geplaatst op: 5 augustus 2013

Er komt weer beweging in de woningmarkt doordat kopers scherp onderhandelen , want de prijzen blijven laag evenals de hypotheekrente.

Onlangs kwamen twee belangrijke grootbanken met positieve berichten over de woningmarkt. ING noteerde de grootste stijging van het consumentenvertrouwen sinds 2006. Rabobank voorspelde dat de bodem van de woningmarkt inzicht was. Ook makelaars en hypotheekadviseurs die consumenten bijstaan in het koopproces merken dat het drukker wordt.

Consumenten hebben lang gewacht, maar sommigen willen nu hun slag slaan op de woningmarkt. De omstandigheden om een woning te kopen zijn gunstig.

•De hypotheekrente is historisch laag

•De woningmarkt biedt veel keuze en lage prijzen.

•Meer zekerheid over hypotheekmaatregelen

•Huren wordt duurder

• Meer transparantie over advies en bemiddelingskosten

Over de huizenprijs houden de banken zich op de vlakte. Zij hebben met elkaar afgesproken om hierover geen voorspellingen te doen om dat deze het sentiment op de markt zouden kunnen beïnvloeden. Makelaarsvereniging NVM meldt dat de huizenprijs de afgelopen maand met 0,3% is gedaald. Dit is fors minder dan voorgaande maanden. NVM verwacht dat de markt langzaam in balans komt.

De Hypotheekfabriek is aangenaam verrast over de hoeveelheid hypotheekaanvragen die in de maand juli door ons bedrijf zijn verwerkt. De maand juli is historisch als vakantiemaand de rustigste maand van het jaar. Daar is nu absoluut geen sprake van en dit geeft vertrouwen. Uiteraard speelt de vaste lage prijs die wij hanteren een grote rol. Maar er moet wel enig consumentenvertrouwen aanwezig zijn voordat de consument  overgaat tot de aankoop van een woning, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu