« Terug naar het overzicht

Consument waardeert inzicht in advieskosten

Geplaatst op: 30 januari 2013

Het aantal mensen dat bekend is met het provisieverbod is licht gestegen van 53 procent in december tot 58 procent in januari. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Ongeveer twee derde is neutraal tot positief over de veranderingen. De positief gestemde consumenten vinden het prettig dat ze nu weten wat ze voor een advies betalen.

De consumenten zijn niet uitgesproken negatief (slechts 8 procent is (zeer) negatief) maar ook niet uitgesproken positief: 36 procent is (zeer) positief. Van de positief gestemden vindt 43 procent dat het advies door het provisieverbod beter kan worden afgestemd op eigen behoeften en 36 procent van de positief gestemden vindt dat ze beter kunnen onderhandelen over de prijs van het advies. Nog altijd een derde van de huishoudens is niet bereid om voor een persoonlijk pensioen- of hypotheekadvies te betalen. Opleiding lijkt hierbij een rol te spelen: lageropgeleiden zijn nog minder bereid (40 procent) om voor een advies te betalen dan wie meer opleiding heeft genoten.

“In de ogen van veel consumenten is advies jarenlang gratis geweest, omdat de kosten onzichtbaar in de premie waren verwerkt. Dan is het even wennen als hij ziet dat aan een goed advies een prijskaartje hangt”, zegt directeur Leo De Boer. “Het provisieverbod is nog heel jong, maar ik ben blij dat mensen die de veranderingen als positief ervaren, juist de inzichtelijkheid van de advieskosten als belangrijk voordeel zien. Dit helpt om het vertrouwen te herstellen.”

Van alle huishoudens wil bijna een op de twee respondenten de advieskosten het liefst in één keer betalen na afloop van het adviesgesprek. Betaling van advieskosten via een serviceabonnement is minder populair (16 procent). Van de overige respondenten heeft 31 procent ‘weet niet’ geantwoord en 8 procent ‘anders’.

Naast de advieskosten zijn er ook bemiddelingskosten om een product tot stand te laten komen. Deze kosten samen kunnen oplopen tot wel € 4.000. De Hypotheekfabriek is de enige in Nederland die voor het advies en de bemiddeling + de bijbehorende producten slechts € 999 rekent.

http://www.dehypotheekfabriek.nl

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu