« Terug naar het overzicht

Consument onwetend over financiële gevolgen baanverlies

Geplaatst op: 3 december 2013

Veel werkende Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van de financiële gevolgen van werkloosheid of ziekte.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van UWV onder Nederlanders in loondienst. Zo weet bijna de helft van de werkenden (48 procent) niet wat de hoogte is van de WW-uitkering als zij daar een beroep op moeten doen en is 83 procent niet bekend met de maximale duur van de uitkering.

In opdracht van UWV heeft een onderzoeksbureau een representatief onderzoek gedaan onder werkende Nederlanders. Op de vraag “Weet u de hoogte van uw WW-uitkering als u uw baan verliest?” gaf 37 procent aan geen idee te hebben en maakte 11 procent een te hoge of juist te lage inschatting. 52 procent is bekend met het feit dat de hoogte WW-uitkering 70 procent is van het laatstverdiende loon (na 75 procent in de eerste twee maanden).

De vraag “Weet u dat er een maximum is aan de hoogte van uw uitkering?” werd door 44 procent bevestigend beantwoord, 56 procent weet niet dat de uitkering is gemaximeerd. Gevraagd naar de maximale duur van de WW-uitkering weet slechts een kleine minderheid (17 procent) dat dit 38 maanden is. 83 procent heeft geen idee of maakt een verkeerde inschatting.

UWV start vandaag een campagne om mensen te informeren over wat te doen als zij werkloos of ziek worden en welke dienstverlening zij van UWV kunnen verwachten.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu