« Terug naar het overzicht

Consument nog niet goed voorbereid op provisieverbod

Geplaatst op: 27 november 2012

De consument heeft weinig kennis van het komende provisieverbod, aldus de AFM.  Ook van de gevolgen van het provisieverbod voor het verdienmodel van de adviseur zijn consumenten nog niet doordrongen. Veel intermediairs zoeken naar manieren om de consument voor te lichten over deze veranderingen.

In oktober organiseerde de toezichthouder een rondetafelbijeenkomst met financieel dienstverleners en consultants over het provisieverbod. Tijdens deze bijeenkomst kwam naar voren dat de partijen in de sector vinden dat consumenten nog moeten worden meegenomen in de veranderingen die het provisieverbod met zich meebrengt. Volgens de deelnemers ligt de sleutel tot succes na 1 januari 2013 bij de consument.

De AFM merkt dat het uitleggen van de wijziging in het verdienmodel aan de consument de gemoederen danig bezighoudt. In de markt zijn al voorbeelden te vinden van consumentenvoorlichting over de veranderingen rondom het provisieverbod. De AFM zelf heeft onlangs voor consumenten de themapagina ‘Kosten voor financieel advies’ gelanceerd op de website. Ook binnen de sector komen er steeds meer websites – van bijvoorbeeld aanbieders – die de consument voorlichten over de veranderingen in 2013. Steeds meer financieel dienstverleners besteden bovendien in de vorm van een blog of via een aparte pagina op hun website, aandacht aan de consequenties van het provisieverbod voor hun verdienmodel.

De adviseurs van De Hypotheekfabriek hoeven weinig uit te leggen aangezien het overduidelijk is welk beleid De Hypotheekfabriek hanteert. Dit beleid dateert al van lang voor de recentelijke bekendmakingen van het provisieverbod en de gevolgen voor de rekening voor de consument. De Hypotheekfabriek kan door een efficiënte, transparante en snelle werkwijze een unieke lage prijs hanteren van slechts 999 euro. Hiervoor krijgt de consument een adviesgesprek en de complete bemiddeling inclusief de eventuele bij verbanden. De consument heeft tevens volledige vrijheid in de keuze van de notaris en taxateur, want ook hier valt veel geld te besparen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu