« Terug naar het overzicht

Brussel onderzoekt Nederlandse hypotheekschulden

Geplaatst op: 29 november 2012

De Europese Commissie gaat diepgaand onderzoek doen naar de risico’s van de Nederlandse huizenmarkt en de hoge particuliere schulden voor de economie.

Volgens he FD is het onderzoek onderdeel van de controle op macro-economische onevenwichtigheden in de Europese lidstaten. Ook in dertien andere EU-landen worden nadere onderzoeken en evaluaties gedaan. In Nederland worden de hoge hypotheekschulden onderzocht, die boven de Europese norm liggen. Wel staat hier een sterke vermogenspositie tegenover. Door de dalende huizenprijzen wordt de kloof tussen schuld en vermogen echter steeds kleiner. Hierdoor vindt de Commissie het ook een groter risico voor het vertrouwen en voor de financi├źle sector dat nader onderzocht moet worden. Brussel verwacht dat de daling van de huizenprijzen, die al sterk is geweest, ‘nog enige tijd zal voortduren’, aldus het FD.

De voorgestelde hervormingen van de hypotheekrenteaftrek leveren volgens Brussel geen echte verbetering op, zolang de economische vooruitzichten slecht zijn. Het onderzoek kan uitmonden in richtlijnen. Als die richtlijnen niet worden opgevolgd volgen sancties. De evaluaties moeten volgend voorjaar zijn afgerond.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu