« Terug naar het overzicht

Boekje open over Euribor schandaal

Geplaatst op: 30 juli 2012

 AMSTERDAM – Meerdere banken doen een boekje open over het renteschandaal rond de Euribor-rente, in de hoop lagere boetes te krijgen in het geval dat ze schuldig worden bevonden aan rentemanipulatie. Dit meldt persbureau Reuters maandag op basis van anonieme bronnen. Deutsche Bank zou naar verluidt al meewerken aan het onderzoek van de Europese Commissie. Welke banken zich hebben gemeld bij de onderzoekers is niet bekend. De Euribor is de rente waartegen banken in Europa bereid zijn elkaar geld te lenen en wordt bepaald door 43 Europese banken.De financiële instellingen kunnen boetes krijgen tot 10 procent van hun inkomen. Deutsche Bank wist vorig jaar een inkomen te genereren van 33,2 miljard euro.

Waardevolle informatie

De Europese Commissie heeft een systeem ingesteld voor banken die met waardevolle informatie komen. Als een bedrijf zich als eerste meldt, kan het concern een korting krijgen van 30 tot 50 procent op de boete. De volgende bank ontvangt 20 tot 30 procent reductie en vervolgens is er een korting tot 20 procent beschikbaar. De Euribor-rente is de Europese variant van de Libor-rente. Het Euribor-tarief bepaalt de rente op veel van de in euro’s uitgegeven schulden.

Laagste ooit

Maandag daalde de Euribo tot het laagste niveau ooit. Het tarief voor leningen van 3 maanden zakte van 0,415 tot 0,401 procent. De neerwaartse druk komt door verwachtingen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder gaat verlagen.De Euribor was de afgelopen maanden al flink aan het dalen, sinds het besluit van de ECB om op grote schaal langlopende kredieten aan Europese banken te verstrekken.

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu