« Terug naar het overzicht

Blunders met hyptheekregels

Geplaatst op: 26 januari 2013

De timing kan eigenlijk niet slechter. Net nu de rust enigszins lijkt terug te keren op de woningmarkt blijkt dat de nieuwe fiscale regels voor hypotheken voor nieuwbouwhuizen op zijn zachtst gezegd rammelen, stellen onafhankelijke deskundigen vast. De consequentie van ’die blunders’ is dat de hypotheekrenteaftrek van nieuwbouwwoningen onbedoeld op de tocht is komen te staan, schrijft de Telegraaf vandaag.

Fiscaal jurist Eric Hoepelman stelt vast dat de hypotheekrenteaftrek op de tocht staat voor kopers van nieuwbouwhuizen. De kwestie draait om de koop-aanneemovereenkomst die consumenten afsluiten met een projectontwikkelaar. De koopovereenkomst in dit document heeft betrekking op het aanschaffen van de bouwgrond. De aanneemovereenkomst, het andere onderdeel, bevat de opdracht aan de projectontwikkelaar om het huis te bouwen. „In feite zijn deze overeenkomsten een lening van de projectontwikkelaar aan de consument. Die laatste betaalt dan ook rente aan de projectontwikkelaar”, legt Hoepelman uit.

Van aflossen op deze lening is echter geen sprake en juist daardoor ontstaan de problemen. „Het kabinet heeft aflossen verplicht gesteld wil je aanspraak kunnen maken op renteaftrek”, legt Hoepelman uit. Ergo: de bouwrente is niet langer aftrekbaar. Tot overmaat van ramp geldt volgens Hoepelman hetzelfde voor de uiteindelijke hypotheek. „Dat is een herfinanciering van de oorspronkelijke lening. Daar houden de nieuwe regels geen rekening mee, dus ook de hypotheek valt onbedoeld in box 3. En dat betekent dat je ook geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu