« Terug naar het overzicht

Blok: geen garantstelling door overheid voor “zorghypotheek”

Geplaatst op: 21 augustus 2013

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) stuurt aan de Tweede Kamer een schriftelijke reactie op het rapport ‘Eigen huis is zilver waard’ van de Taskforce Verzilveren en op het WRR-rapport ‘Wonen, zorg en pensioenen’. In de brief geeft Minister Blok dat het kabinet geen rol voor zichzelf ziet weggelegd om garant te staan voor eventuele restschuld bij de voorgestelde zorghypotheek.

De Taskforce Verzilveren is een maatschappelijk initiatief van een groot aantal organisaties, deskundigen en wetenschappers waarin de mogelijkheden zijn verkend om de overwaarde in de woning te verzilveren. Dit heeft geleid tot het rapport ‘Eigen haard is zilver waard’. Uit het rapport blijkt dat, ondanks de huizenprijsdalingen van de afgelopen jaren, er een grote groep oudere woningbezitters is met veel overwaarde in de eigen woning. Mede door de vergrijzing groeit de groep ouderen met een eigen woning. Ondanks de verschillende mogelijkheden die er in Nederland zijn om de overwaarde te verzilveren, concludeert de Taskforce dat een ruimer aanbod van verzilverproducten wenselijk zou zijn.

De Taskforce ziet de ‘zorghypotheek’ waarbij de overheid een garantie op een mogelijke restschuld geeft als een kansrijke optie om verder te verkennen. Dit product bestaat nog niet, maar zou een hypotheek zijn, waarbij de lening specifiek bedoeld is voor het betalen van zorg aan huis of voor een woningaanpassing zodat mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Een dergelijke hypotheek kan volgens de Taskforce de publieke zorguitgaven verlagen, waardoor een garantie vanuit de overheid op restschuld te rechtvaardigen is.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu